AKONIZOΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ 
ΤΗΣ ΚΟΥΖIΝΑΣ ΜΑΣ

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο τεύχος, όσο κι αν έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, ακόμη και τα ακριβότερα μαχαίρια φθείρονται, οπότε πρέπει αφενός να τα συντηρούμε σωστά και αφετέρου να φροντίζουμε να τα ακονίζουμε. Ένα μαχαίρι έχει άριστη κόψη, όταν το πρωτοπαίρνουμε φρεσκοακονισμένο από το εργοστάσιο ή, όπως λέμε, με «εργοστασιακό ακόνισμα» – μερικοί το λένε και «αιθέρα». Ωστόσο, έπειτα από κάποια χρήση χρειάζεται νέο ακόνισμα για κορυφαία κοπή, που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.
ΑΚOΝΙΣΜΑ ΜΕ ΜΑΣAΤΙ
Ο πιο απλός τρόπος ακονίσματος στα σπίτια γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται ράβδος ακονίσματος ή πιο απλά μασάτι. Πρόκειται για μια ατσάλινη ράβδο με λαβή, που μοιάζει με μαχαίρι, αλλά η επιφάνεια της ράβδου έχει υποστεί επεξεργασία για να είναι άγρια και να ακονίζει μαχαίρια. Τα πιο καλά μασάτια είναι αυτά που έχουν στην επιφάνειά τους μια πολύ λεπτή στρώση από μικροσκοπικά διαμαντάκια, σε ειδικά μελετημένες διαστάσεις και πυκνότητα. Τα μασάτια με διαμαντένια επίστρωση είναι πιο ακριβά από τα απλά ατσάλινα, χωρίς ωστόσο η τιμή τους να είναι απαγορευτική – σήμερα μπορεί να ξεκινούν αρκετά κάτω από 50€. 
Στο ακόνισμα με μασάτι έχουν μεγάλη σημασία οι προσεκτικές κινήσεις, για τις οποίες χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε είναι η πίεση του μαχαιριού πάνω στο μασάτι, η οποία πρέπει να είναι μικρή, η ελάχιστη που νιώθουμε όταν ακονίζουμε την κόψη. Το δεύτερο είναι η κίνηση του μαχαιριού, που πρέπει να γίνεται έτσι ώστε με καθεμία να περνάνε από το μασάτι όλα τα σημεία της κόψης, από πάνω προς τα κάτω. Γι’ αυτό ιδανικά το μασάτι μας πρέπει να έχει μήκος τόσο όσο το μεγαλύτερο μαχαίρι μας. Το τρίτο σημείο προσοχής είναι η γωνία με την οποία ακουμπάει η λάμα πάνω στο μασάτι. Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή του μαχαιριού. Συνήθως στα ευρωπαϊκά μαχαίρια η γωνία ακονίσματος είναι στις 20 μοίρες, ενώ στα ιαπωνικά είναι στις 17, αν και υπάρχουν ειδικές κατασκευές με γωνίες κάτω από 10 μοίρες, οι οποίες απαιτούν άλλα ατσάλια. Ψάχνοντας, για παράδειγμα, στο YouTube, με τις λέξεις «ακόνισμα μαχαιριών», θα βρείτε αρκετά βίντεο που σας δείχνουν επακριβώς τις κινήσεις και θα καταλάβετε. Όπως πάντα, βέβαια, υπάρχουν πολλά βίντεο από άσχετους ή τρελαμένους, γι’ αυτό προτιμάτε βίντεο από εταιρείες μαχαιριών.
ΑΚΟΝOΠΕΤΡΕΣ
Μια απλή και γρήγορη λύση για ακόνισμα είναι οι ακονόπετρες. Είναι μικρές μπάρες, συνήθως με μήκος περί τα 10 εκατοστά και πλάτος περί τα 3, που προέρχονται από ειδικά σκληρά ορυκτά. Σε αυτά, η επιφάνεια έχει την απαιτούμενη αγριάδα για να ακονίζεται το ατσάλι, η οποία μάλιστα διατηρείται καλά στο χρόνο, αφού προέρχεται κυρίως από τη μικροκρυσταλλική δομή του υλικού. Οι ακονόπετρες είναι βολικές κυρίως για μικρότερα μαχαίρια, ενώ χρειάζεται και εδώ εξάσκηση για ομοιόμορφη λείανση.
ΑΚOΝΙΣΜΑ ΜΕ ΤΡΟΧO 
Το ακόνισμα με τροχό απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μεγαλύτερη εξειδίκευση από αυτή με μασάτι, γι’ αυτό και δεν τον συναντάμε συχνά σε σπίτια. Υπάρχουν πολλών ειδών επιφάνειες τριβής, ανάλογα και με το ατσάλι από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαίρι μας. Επίσης υπάρχουν αντίστοιχα και πολλές τεχνικές ακονίσματος, κάποιες από τις οποίες κατακτά κανείς μόνο με εμπειρία και αφού φυσικά κάνει περισσότερα ή λιγότερα καταστροφικά λάθη.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚO ΑΚOΝΙΣΜΑ
Το καλό εργοστασιακό ακόνισμα παλιά γινόταν μόνο με το χέρι, από εξαιρετικά έμπειρους τεχνίτες. Σήμερα όμως γίνεται σε κορυφαία ποιότητα με ακτίνες λέιζερ και σε λίγο χαμηλότερη, με οξύ και πολύ λεπτά λειαντικά εργαλεία. Τέτοιου είδους ακόνισμα μπορούμε να έχουμε και μετά τη χρήση των μαχαιριών, αρκεί βεβαίως να τα πάμε σε εξειδικευμένο τεχνίτη, ο οποίος θα διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό. 
Πέρα από αυτά, υπάρχουν πολλές άλλες iδέες, όπως το ακόνισμα με ειδικά γυαλόχαρτα διαφόρων τύπων. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζονται έρευνα και πειραματισμός. Ξεκινάμε βέβαια την εξάσκηση με παλιά μαχαίρια και τη συνεχίζουμε με τα καλύτερά μας. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να έχουμε ένα αξιόλογο μασάτι για καθημερινή χρήση, και κατά διαστήματα να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένους τεχνίτες που θα επαναφέρουν τα μαχαίρια μας σχεδόν σε εργοστασιακή οξύτητα. Υπάρχουν μάλιστα τεχνίτες που έρχονται για ακόνισμα στο σπίτι μας.